NÄYTÖT

huhtikuuta 03, 2015

Rotukoirista

Miksi rotukoiria ylistetään?
Tämä on enemmänkin yleistä pähkäilyä sisältävä aihe, siitä esim, että miksi niitä rotukoiria ylistetään niin paljon? Jokainen rotu kuitenkin sisältää joko pienen määrän tai todella ison määrän asioita, mitkä tekee siitä vain liian sairaan jalostettavaksi. Tuntuu että sekarotuiset koirat ovat aina terveempiä yksilöitä, vaikka tämäkin on täysin sattumaa. Rotukoiriahan siellä taustalla on, ja voi toki käydä niinkin että se pentu saa ne kaikki sairaat geenit.
Rotukoirissa on melkein harvinaista löytää oikeasti terve yksilö, vaikka sen pitäisi olla toisin päin, pitäisi olla harvinaista löytää niinkin sairas yksilö, kuin mikä on nykyään vain ''normaali rotukoira''. Kaikki on kääntynyt ylösalaisin tässä meidän maailmassa, ja jos pitää tarkentaa, niin siitä lähtien kun ihmisiet ''otti vallan''.

Jos näkisit ihmisen, jonka naama on rutussa ja epämuodostunut, eikä pysty hengittämään, mitä ajattelisit? Onko reaktiosi eri, kun jos näet koiran tai minkä tahansa muun eläimen tässä kunnossa?
Onko se okei siksi, koska niin sanotaan rotumääritelmässä? Onko se okei siksi, koska tämä on nykyistä normaalia? Nämäkin pitäisi kaikki kyseenalaistaa suurennuslasin alla, kuten jo matalien koirien madaltamisen jatkaminen? EI NÄIN
Ehdottoman isona plussana verrattuna sekarotuisiin on rotukoirista (toivottavasti) saatavat tiedot. sukusiitostiedot, mihin mami ja papi kuollut, perinnölliset ja muut sairaudet ja ihan yleisesti se tiedon
määrä. Tämä on tärkeää, eikä sitä voi kukaan epätärkeäksi väittää.

Kuuluuko kaikkia rotukoiria ylistää? Ei.
Löytyykö vielä rotukoiria jotka ei ole menetettyjä tapauksia? Tottakai. 
Miten vaikuttaa asiaan? Ei teetä turhia pentueita, käyttää vain rekattuja jalostuskelposia yksilöitä, ei ota pentua ihan mistä tahansa, ei pentutehtailua, ja on aina koirien tietojen tasalla.

Lue: Jalostus, Jalostus 2, Jalostus 3, Sakemannit

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole mielummin kahden tähden positintti, kuin kolmen tähden kusipää:)