NÄYTÖT

maaliskuuta 22, 2014

Jalostus

Aluksi ärsytys on ollut vain sakemannien jalostusta kohtaan, mutta mulle linkattiin sivu, mistä löyty paljon muidenkin rotujen jalostuksesta. Ja näin lähti ärsytys aalto väärin tehtyä jalostusta kohtaan.
(Väärin tehtyä siksi, koska ei se itse jalostus siinä ole se ongelma. Lähinnä se että tiedot genetiikasta ovat olleet puutteellisia -> vääränlainen jalostus)

Sata vuotta sitten otettujen kuvien koirat, ovat olleet aikansa parhaimmistoa: näyttelyissä palkittuja sekä arvokkaita jalostusyksilöitä.
Suuressa osassa koirien roduista, jalostus on pysynyt samoissa mitoissa, kuin tuolloin sata vuotta sitten. Mutta jotkut rodut on menneet todellakin liian pitkälle.

Mäyräkoiralla ja Corgillakin on ennen ollut jalat. Nykyään jalkoja ei oikein enää näytä olevan ollenkaan. Mikä tässäkin on mennyt vikaan? Kuka on ajatellut että koira näyttäisi hyvältä ilman jalkoja? huoh.

Bullterrieri on ennen näyttänyt siltä, että voisi jopa härkää vastaan taistella. Eikä sitä tunnistaisi samaksi koiraksi, kuin miltä se on satavuotta sitten näyttänyt.
Myöskin bullterrierin pään muoto/ilme on muuttunut luisemmaksi vuosien varrella.
Bulldogit ovat myös aikojen saatossa kuihtuneet surkeiksi reppanoiksi.

Chow Chow oli ennen aika söpökin rotu. Nykyään ei oikeastaan ollenkaan. Ulkomuodosta viis muuten, mutta jos aletaan tuunaamaan eläintä niin, että sille tulee terveydellisiä haittoja, kyseessä on jo eläinrääkkäys.

''Buddhalaisuudessa leijona on pyhä eläin, ja sen vuoksi keisari halusi itselleen oman pienen "pyhän leijonansa". Niinpä kiinanpalatsikoira jalostettiin ja sen haluttiin muistuttavan leijonaa niin paljon kuin mahdollista.'' -Ihmisen itsekkäiden tarpeiden/halujen takia, jalostetaan karvapalloksi. Onko tämä sitten oikein? Pelkästään rodun nimen vaihto Pekingeesistä - kiinanpalatsikoiraan ärsytti, mutta nyt vielä enemmän.

Sakemanni oli joskus upea koira. Nykyiset lonkkavikaiset perse maassa kävelevät versiot tekee todella vihaiseksi. Ei pysty edes kävelemään kunnolla, joten herää kysymys, että miksi?

Eikö näitä rodunmuokkaajia edes hävetä? Suurin osa pilattu joidenkin idioottien tyhmyyden ja itsekkyyden vuoksi, ja loput rahan takia. Todella surullista, että ihmisten sairaanloiset kauneusihanteet ovat pilanneet monta oikeasti kaunista koiraa..

Nyt onneksi eräs suuri Helsinkiläinen eläinlääkäriasema on päättänyt että he eivät enää hoida Shar Peitä. Kys. koirilla on niin paljon sisäsiittoisia sairauksia jotka on jalostuksesta johtuvia. On hyvä että noin sairaaksi jalostetun rodun terveyttä ei enää toistuvilla kivuliailla toimenpiteillä paranneta.

Mutta loppusanat: Melko sairasta touhua, ja koira saattaa olla ihmisen paras ystävä, muttei toisin päin. Ja tämä on taas yksi niistä asioista, missä huomaa rahan menneen tärkeempien asioiden edelle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole mielummin kahden tähden positintti, kuin kolmen tähden kusipää:)