NÄYTÖT

syyskuuta 27, 2014

Disney - Notre Damen kellonsoittaja

Disney aiheet jatkuu! Aikaisempia pääset lukemaan linkeistä: Pocahontas, Herkules, sekä Pieni merenneito.
Notredamen kellonsoittaja on sellainen elokuva jonka olen nähnyt vain pari kertaa pienenä, joten tämän leffan valinta perustui aikalailla samoihin syihin kuin Herkuleksenkin. 
''Hyvää'' kuvaa koko kolmen hengen päähenkilö porukkamme, etenkin Esmeralda. Miksi? Koska Hän kyseenalaistaa väärin toimivat vallan (Frollon), tuo esiin tärkeän kysymyksen: "Miksi erillaisia ihmisiä vihataan?", sekä kapinoi oikeuden puolesta!

''Pahaa'' kuvaa tuomari Claude Frollo. Hän manipuloi, valehtelee omaksi edukseen, sekä käyttää valtaa väärin. Ensimmäinen laulettu laulu kertoo hyvin Frollosta: ''Synnistä hän pyrki kaiken kansan kitkemään, synnistä hän muita syytti vaan ei itseään''
Miksi aina pahat ihmiset saduissa ovat korkeassa asemassa? Ehkä kaikkia todellisuuden asioita ei voi satuihin muuttaa..

Frollon viha mustalaisia kohtaan, on oikeastaan omat halut, joista hän tietenkin syyttää "liian voimakasta saatanaa". Ennen Esmeraldan polttoyritystä hän laulaa "liekit tai minä".

Elokuva alkaa kumpi on mies ja kumpi hirviö? Laululla, viitaten Quasimodon ja Frollon ulkomuotoon että itse ihmiseen. Me ihmiset jakaannumme myös näihin kategoroihin, riippuen siitä kummalla tavalla itse ajattelet kyseisen laulun sanat.

Ensimmäinen asia mikä tulee varmasti kaikille mieleen Notre Damen kellonsoittajasta, on erillaisuus. Quasimodo itsekkin sanoo "en sopisi mukaan, olen erillainen" -mutta myös omien periaatteidensa kautta uskaltautuu ihmisten ilmoille, niinkuin se melkein aina meneekin niin, että loppujen lopuksi ne neuvot mitä jaat, tulee auttamaan sinua.
Erillaisuus on hyvä asia. Erillaisuus on inhimillistä. Mieti, et voi olla aito jos olet kopio?

"Ei kukaan voi elää vankina ikuisesti" -Quosimodo pääsee pakoon tukholma-syyndroomamaista elämäänsä, tajuten miten paha Frollo oikeasti on > opettaen samalla (vähintään vahingossa) että kaiken voi tavalla tai toisella voittaa, sekä nimenomaan sen, että ei kukaan voi elää vankina ikuisesti. 
Myöskin tässä tajuamiskohtauksessa, Quoasimodo sanoo lauseen, joka on niin totta: ''Olet aina uskotellut minulle että maailma on kurja ja julma paikka, mutta nyt huomaan että ainoa kurja ja julma asia on sinunlaisesi ihmiset''

Mielestäni Notre Damen kellonsoittaja kuvaa oikeutta, erillaisuutta sekä positiivista kapinaa. Peukut ylös!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole mielummin kahden tähden positintti, kuin kolmen tähden kusipää:)