NÄYTÖT

tammikuuta 27, 2014

Disney - Herkules


Toisena Disney aiheena meillä on tänään Herkules. En nyt tiedä pitäisikö kirjoittaa K:lla vai C:llä, mutta kirjoitetaan nyt K:lla.
Elokuvan valitsin koska en ole sitä pitkään aikaan nähnyt. Yleensä tuli pienenä (ja joskus sen jälkeen) katsottua niitä elokuvia, jotka löytyi kotoa, eikä meillä Herkulesta ollut.

''Pahaa'' kuvaa Hades, jonka suunnitelma on tuhota ylijumala Zeus, ja viedä tämän paikka ylijumalana.

''Hyvää'' kuvaa Zeus ja muut ylijumalat. Heillä on oikea ajatusmaailma, ihan niinkun lopussa kun Hades on voitettu, Zeus sanoo ''Oikeaa sankaruutta ei mitata voimien, vaan sydämmen suuruudella''

Vasta nyt vanhempana tajuaa kaikki vitsitkin, mitä leffasta löytyy.
Esim. Kohtalottaret kertoo näkevänsä tulevaisuuteen ja kuiskaa ''sisävessat tulee joka taloon!''
Tai kun Hades sanoo ylijumalille jotain hauskaa, eikä kukaan vastaa, hän tokaisee: ''Onks tää joku yleisö vai seinämaalaus?''
Megan esittäytyy Herkulekselle: ''Kaverit sanoo Megiks, siis jos niitä olis''
Ja huomaa kyllä että Disneylläkin on huumoria, kun Herkules nähdään pukeutuvan Leijonakuninkaan scarin turkkiin.

Herkules kun sijoittuu antiikin Kreikkaan, mikä ei yleensä kiinnostaisi, mutta hienosti on tuotu tuttuja asioita mukaan kuvioihin. Esim. Kuuluisuudessaan Herkules antaa nimmareita, talttaamalla nimeään kivilaattoihin. Takinvilauttajamyyjällä on myynnissä hienoja aurinkokelloja ja Pegasos nähdään helikopterina. Tällä tavoin leffa pysyi kiinnostavampana kuin mitä uskoisi.

Alusta asti Herkules painii ongelman kanssa, hän ei tunne kuuluvansa maan päälle, eikä myöhemmin Olympusvuorellekkaan. Mikä on ongelma mitä monet meistäkin kokee.
Hän oli friikisti vahva, ja kömpelö, mikä ei ole hyvä yhdistelmä. Mutta niinkuin elokuva opetti, vasta kyn löydät itsesi, voit johonkin myös kuulua.
Eli tässä Herkules opettaa, että jos tunnet ettet kuulu mihinkään, niin sinun pitää olla kärsivällinen. Kaikille on paikka täällä, toisilla vain kestää hetki kauemmin löytää se.

Mielestäni Herkules kuvaa voimaa, epäitsekkyyttä sekä taistelua hyvän ja pahan välillä. (Kirjaimellisesti!) Peukut ylös!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole mielummin kahden tähden positintti, kuin kolmen tähden kusipää:)