NÄYTÖT

elokuuta 15, 2015

Erillainen Kouluruoka

Ystäväni on vegaani, ja kun ollaan hänen kasvissyöjä-aikoina, ja nykyisinä vegaani-aikoina katsottu hänen saamaa kouluruokaa, niin on asiasta pakko kirjoittaa.
Kuvituksen tarjoaa koulumme vegaaniruoka parhaimmillaan.

Olen enemmän kuin tietoinen siitä että koulussa on tietty budjetti ruokaan oppilasta kohden. Olen myös tietoinen siitä, että joissain maissa lapset eivät saa ruokaa ollenkaan. Tämän lisäksi, olen tietoinen siitä, että koulujen budjetteja katkotaan koko ajan lisää. Oletko sinä?

 Muut sai jäätelön jälkiruoaksi, vegaanille oli omena.

Siis joo, ymmärtäähän sen että ne keittäjät siellä kokkaavat puolelle tusinalle oppilaalle vaikka mitä laktoositonta, kalatonta, allerigamättöö, vegee ja nyt vielä vegaanista ja pitäisi kaikki pitää euron budjetissa per nuppi, niin ottaahan se aivoon. Mutta, missä vaiheessa raha on este sille että opiskelija saa tarvitsemansa ravinto-aineet jotta jaksaa käydä koulua? Meidänkin koulutuksessa on puolet käytäntöä joten energiaa tarvitaan. Myöskin, itse olet alasi valinnut joten do your fucking job!


Myöskin, kokki-alan käyneenä tiedän, että siinä koulutuksen aikana tulee tietämään/tajuamaan mihin on ryhtymässä, tai niinkun puolet luokasta: huomaa sen ja lopettaa koulun kesken. Jos et pidä työstäsi, tai sinun mielestäsi olisi parempi jos kaikki söisivät samaa keittoa joka päivä, niin olet aikavarmasti väärällä alalla.
 Muut sai jäätelön jälkiruoaksi, vegaanille oli banaani.

Mitä kouluruoan pitäisi tarjota?
Kouluruokailun tavoitteena on edistää oppilaan tai opiskelijan terveyttä ja työskentelytehoa sekä hyviä tapoja. ~Wikipedia

Lopuksi kuulemme vielä erään vegaanin kouluruokailusta:
''Ruokailussa mulle tarjottu ruoka oli pääasiassa tätä JOKA PÄIVÄ: keitettyjä perunoita, keitettyjä pakastevihanneksia vesi-"kastikkeessa" joka ei maistu miltään, salaattia, leipää ja margariinia ja soijamaitoa. Aina en saanut salaattia, koska siihen oli lisätty joko mua allergisoivia hedelmiä tai jotain eläinperästä, eikä mulle oltu tehty omaa salaattia. Sanottiin, että ota sitä samaa salaattia ja nouki ne kananmunat pois, yms. Välillä pakastevihannesten seassa oli papuja, jotka olivat kahden vuoden aikana LÄHES JOKA KERTA raakoja! Eivät siis täysin kypsymättömiä, mutta kovia --> yhdestäkin raa'asta pavusta tulee suuri myrkytysriski. 
Mitä siis jäi puuttumaan? Koska salaatti oli lähes joka päivä sama jäävuorisalaatti+kurkku+tomaatti, ei se tarjonnut tarpeeksi vaihtelevuutta ruokaan. Proteiinia oli hyvin minimaalisesti, sekä vitamiineja. Pakastevihannesseos oli myös lähes aina sama, joka ei tuonut tarvittavaa vaihtelua. Eli en saanut tarpeeks mm. D-, C-, A- tai B-vitamiineja, puhumattakaan muista vitamiineista. Makukin oli vastenmielinen ja ruoka jätti aina nälkäiseksi ja voimat loppuivat hyvin nopeaan. Olin ilmoittanut keittäjille ruokavaliostani ja allergioistani, olin jopa vienyt heille tiedote lehtisen jossa neuvottiin vegaanien kouluruoan muodostamisesta (parikin reseptiä oli kys. nivaskassa). Kysyin kerran olivatko he lukeneet edes tätä nivaskaa, niin eivät olleet. Olin antanut nivaskan yli 2 viikkoa sitten, eivätkä olleetkaan aikeissa lukea sitä. Monet kerrat valitin myrkytysriskistä johtuen raaoista pavuista, mutta vastauksena asialliseen huomautukseen tuli vittuilua, naljailua ja äänen korotusta. Valitin lopulta kerran vai kaksi rehtorille, josta keittäjät pillastuivat entisestään ja ruoan laatu tuntui melkein jopa huonontuvan. 
Kun muille tarjottiin jälkiruokaa (pullaa, keksejä, kiisseliä, jäätelöä) sain itse korkeintaan vohvelikeksejä. En saanut siis jäätelön tilalle esim. mehujäätä, allergioihini sopivaa kiisseliä tai vegaanista pullaa vaikka sitä olisi helppo ollut tehdä koko koulun oppilaille. Evästyksissä ruokavaliotani tai allergioitani ei monesti oltu huomioitu lainkaan. Koska koulua ei ollut kolmatta vuotta ja koulua oli muutenkin enään tiedossa vähän, päätin olla valittamatta mihinkään vielä eteenpäin asiasta - joka tosin saattoi olla huono ajatus aatellen mahdollisesti tulevia vegaaneja opiskelijoita.''

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole mielummin kahden tähden positintti, kuin kolmen tähden kusipää:)